czwartek, 8 lipca 2010

Jagodzianki

Przepis pochodzi z blogu White Plate
A jagodzianki boskie ! To była mój "pierwszy raz" więc trochę się bałam, ale wyszły lepsze niż pamiętam z dzieciństwa :)

Zaczyn:
20 g drożdży
1/2 szklanki mleka
1/2 szkl mąki
1/4 łyżeczki cukru

Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Po 3 min. dodać mąkę i cukier i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok 30 min do wyrośnięcia.

ciasto:
120 g masła o temp pokojowej
3/4 szkl cukru
3 żółtka
1/2 szkl mleka
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią lub olejek waniliowy
1/4 łyżeczki soli
skórka z cytryny (2 łyżki)
3 1/2 szkl mąki

W dużej misce ubić masło, dodać stopniowo cukier, następnie zaczyn.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać: żółtka, mleko, wanilię, skórkę, sól i mąkę.
Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjąć, uformować kulę, odstawić na 40-60 min do wyrośnięcia.

nadzienie:
jagody (ok. 30 dag)
cukier do smaku (ok. 3/4 szkl - trzeba pamiętać, że jagody po upieczeniu są kwaśne, więc lepiej dać więcej cukru niż mniej)
cukier waniliowy

Wszystko delikatnie wymieszać.

Z wyrośniętego ciasta formować placuszki, nakładać nadzienie i formować bułeczki. Posmarować jajkiem i posypać cukrem (można uzyć też kruszonki jak w moim przypadku).

Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Wstawić jagodzianki i piec ok. 30 minut, lub do czasu zarumienienia ( u mnie to było ok 22 min ).


 

 

 
Posted by Picasa

Brak komentarzy: