3 woreczki ryżu gotujemy.
Robimy sos pomidorowy (ja idę na łatwiznę i robię z torebki, doprawiam go tylko moimi ukochanymi ziołami prowensalskimi).
Ryż mieszamy z sosem. Sosu nie może być za dużo, tylko tylę żeby "zabarwił" ryż i trochę go "zmoczył"
W międzyczasie:
2-3 piersi z kurczaka kroimy w kostkę/paseczki, wrzucamy na patelnię, dodajemy pokrojoną paprykę, pieczarki, kukurydzę,cebulę ... (co kto lubi)
Wszystko razem dusimy (warzywa do miekkości), pod koniec smażenia przyprawiamy do smaku (pieprz, sól, bazylia, oregano, zioła prowensalskie ... znów kto co lubi)
Blaszkę (naczynie żaroodporne) smarujemy masłem. Wykładamy ryż wymieszany z sosem. Na to kurczaka z warzywami.
Posypujemy żółtym startym serem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (150-180 C) na ok 10 min
Tyle tylko żeby ser się roztopił.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz